zastava750

FIĆA connecting people

Generalna — Autor markodr @ 16:17

 Ja mislim da je bio septembar mesec prošle godine, kad smo ja i moji drugari izašli napolje s namerom da se provozamo do grada, uvek se nalazimo ispred jednog dragstora po imenu ''blue market'' gde kad se okupimo popijemo po jedno pivce, da vidimo šta će mo.

I tako mi se okupili kad ugledamo kako nam prilazi  jedan crnac iz Zimbabvea koji pokušava da nam nešto kaže, nismo ga baš najbolje razumeli jer je predpostavljam bio naduvan ko balon. On je pričao malo na Engleskom i malo na Francuskom, kolko ja znam da je Zimbabve bila Francuska kolonija pa možda zato. Priča je bila sledeća (ispričaću vam je sa prevodom na srpskom). Ea momci lep auto ja sam u srbiji tri meseca i nikad nisam video ovakvo auto, kakvo je ime automobila, mi mu kažemo fića. OOOOOuuuuuu jea Fića NICE CAR. Momci jer želite da popijete nešto, tu smo ga maksimalni ispoštovali jer ga nismo odbili. I tako donese on nama pivo jelen, što bi on reko (strong beer jea). I tu je bila opšta konverzacija sa crncem, svi su nas posmatrali, a najinteresantniji je bio crnac koji je grlio mog Fiću i nije mogao da se odlepi od njega, čak smo ga poveli i u grad sa nama (imali smo propusnicu u svim mogućim Beogratskim klubovima jer je moda da imaš bar jednog crnca u klubu)

Parkiranje ispred kluba je bilo još interesantnije od onog koje sam opisao u predhodnom članku jer svi koji su gledali, nisu se nadali da će crnac da izadje iz Fiće.

Da bi ispoštovali crnca pustili smo mu pesmu od Tony Yayo: so seductive, i on je počeo da repuje ispred kluba (malo je počela da me bude sramota). itd....

 

 

i tako Fića nas je upoznao sa crncem  


Opravka Fićolina i priprema za zimu

Generalna — Autor markodr @ 10:13

Došao je i taj dan kada je Fića počeo da posustaje. Za prvih osamnaest meseci posedovanja ovakvog automobila, nije bilo ulaganja oko motora, sem zamena svećica filtera goriva i ulja.Kilometraža koju sam prešao za to vreme iznosi oko 25000km. Kao što sam pomenuo u jednom od predhodnih članaka da za opravke oko auta uvek angažujem mog kuma, to sam uradio i sada (''e kume ja ću da radim ti samo nadgledaj'') šta ćeš bre ti da radiš. Parkirao sam mezimca ispred prozora i opravka je počela. Prvo smo izvadili motor koji je bio zreo za predihtavalje tj. zamenu semeringa radilice, promenu dihtunga poklopca ventila,kartera itd.Zatim je usledila promena seta kvačila (lamela, korpa, druk lager).. Posle dva dana provedenih u radionici, gde smo odneli motor, opravka se bližila kraju. Postavka motora je bila najinteresantnija, zbog toga što smo radili ispred zgrade, a šta to znači sad ću vam objasniti. U mom bloku stanove je izgradila vojska sedamdesetih godina prošlog veka.hahahaha. Nepostoji penzioner koji nije vozio Fiću. Kad je počelo ubacivanje motora oko mene i mog kuma, neću vas lagati stvorilo se jedno izmedju 10 i 160 penzionera,(došlo bi ih još više da neke nije pregazio zub vremena).I onda su usledile priče ''Mladiću ja sam Fiću vozio, ma ti se nisi ni rodio, kako je to dobar auto ehhhh samo kad se setim ja i moja baba sednemo u fiću i idemo za selo 29 novembar za svinjokolj pa ga natovarimo ali vuče Fića dobar je to auto''.I posao koji smo mogli da obavimo za 2 sata mi smo radili 8 sati (zbog penzionera koji se stajali i svako je imao da ispriča po neku priču, a mi kao podmladak morali smo da ih slušamo).I zbog toga nisam stigao da dodjem na vežbe iz Web-a, valjda se Nada neće ljutiti.. 


Powered by blog.co.yu